Caesar-Hotel VirCaesar-Hotel VirCaesar-Hotel VirCaesar-Hotel VirCaesar-Hotel VirCaesar-Hotel VirCaesar-Hotel VirCaesar-Hotel VirCaesar-Hotel VirCaesar-Hotel VirCaesar-Hotel Vir

Kornati szigetek hajókirándulás

kornati szigetek hajókirándulás

 

Kornati Nemzeti Park

 

A Kornati Nemzeti Parkot gyakran emlegetik a "tenger paradicsomaként" a turisztikai kiadványokban és valóban egy felejthetetlen hajókirándulás alkalmával érinthetjük a 90 felejthetetlen szigetet, szigetecskéket és zátonyokat az Adriai-tengeren. A kedves utazó letesztelheti az összes hajózási ismereteit, különösen akkor, ha az időjárás erre ’ készteti ’ a tengeri hajókázást kedvelőket a hajó fedélzetén.

 

Kornati - szigetcsoport

                            

Elszórtan, mint a kavicsokat a tengerparton találhatjuk a Kornati szigetcsoportot alkotó szigeteket, amely 35 km hosszan húzódik és nemzeti park már 1980 óta. A Kornati egy jellegzetesen kemény és csupasz, szinte élettelen környezet benyomását kelti az ide látogatókban. A sziget színe széles skálán mozog - a köves fehér színtől kezdve a vajszínűn át a foltos halványzöld zsálya szinekig.

 

kornati nemzeti park

                                                   

Egykor erdő borította a szigetet, amíg le nem égett, majd a legelő juhok folytatták a sziget lepusztítását. A száraz kőfalakra festett juhok még láthatók, de már kipusztultak a szigetről  - leszámítva néhány vad leszármazottjukat.

 

Zadari nemesség

 

A szigetek eredetileg Zadar nemesei tulajdonában voltak, akik lehetővé tették a Murter település parasztjai számára az állományuk növelését és olajbogyók termesztését, cserébe részesedést kértek a sajt és az olaj termésből. Amikor Zadar nemessége nehéz időket élt a tizenkilencedik században, a szigeteket eladták a Murterieknek – és az utódaik, a Kurnatariak továbbra is a tulajdonosai maradtak napjainkban is a legtöbb Kornati szigetnek.

 

Pihenés a szigeten

 

Annak ellenére, hogy több kőház van szétszórva a szigeteken (Vrije, Kornat stb. ) a legtöbb Kurnatari a Murter településen él manapság és a nyár folyamán visszatérnek a szigetekre, hogy relaxáljanak, halásszanak, vagy hogy kihasználják a turizmusban rejlő lehetőségeket.

 

A nemzetközi vitorlás társadalom megjelenése mély hatást gyakorol a Kornati szigetcsoport fejlődésére, valamint az is, hogy a partvonal éttermekben bővelkedik és kiváló minőségű tengeri ételeket szolgálnak fel az öblökben.

 

kornati öblök

 

Scuba diving

 

Van egy teljesen felszerelt jachtkikötő a Piškera szigeten a szigetcsoport nyugati oldalán és még egy nagyobb a Žut szigeten, amely a park határain kívülre - keletre esik. A tiszta vízet és a viszonylag érintetlen ökológiát megcsodálhatja egy hajókirándulás alkalmával a Kornati szigeten, ahol látványos tengeri búvárkodásban is résztvehet.

 

Twitter | Pinterest | Tumblr | Blogspot | Facebook