Caesar-Hotel VirCaesar-Hotel VirCaesar-Hotel VirCaesar-Hotel VirCaesar-Hotel VirCaesar-Hotel VirCaesar-Hotel VirCaesar-Hotel VirCaesar-Hotel VirCaesar-Hotel VirCaesar-Hotel Vir

KRKA VÍZESÉS

KRKA

Sibeniktől északra található a hegyek között egy csodás völgyben. A Krka folyó sziklák között folyik és a víz érdekes teraszokat alakított ki. A mészkő lerakódás lépcsőket és csipkealakzatokat hozott létre, melyeken KRKAa patak tovazubog. A csodás völgy növényzete és állatvilága is egyedi

Európa egyik leggazdagabb, legszebb, és legértékesebb természeti területéről van szó, melynek környéke műemlékek szempontjából is értékes. Római- és középkori épületek feltárásai találhatók itt, de az is bizonyított, hogy ezen a területen már az őskorban is éltek emberek. A nemzeti parkot környező hegyeket kolostorok és várromok díszítik.A parkban nincs autóforgalom, a látogatókat rendszeres buszjárat viszi le a völgybe. Ha a Skadrin-i bejáratnál parkolunk le, akkor hajóval visznek fel a nagy vízeséshez,ha pedig a Lozovac-i parkolóból indulunk, akkor busszal vagy gyalogosan közelíthetjük meg a vízeséseket.

 

ZADAR

Zadart „Horvátország kis Rómájának” is szokták nevezni - tekintettel a város mintegy 3000 éves múltjára, egyedülálló szakrális építményeire és sokrétű kulturális hagyományrendszerére.  Zadar

A városban számtalan nevezetesség található, van olyan, amely az ókorból való. A városfal egy része a római, egy része pedig a középkorban készült. A legnagyobb része 16. századi.

A város nevezetességei a fellegvár, a Szent-Ferenc templom, valamint a dalmáciai román építészet egyik gyöngyszeme, az Anasztázia-templom. Leghíresebb templomát Donát püspök építtette a 800-as évek elején. ZadarMellette a Szent Anasztázia székesegyház szentélye és tornya látható.

Zadar világhírű urbanisztikai értékeit még teljesebbé teszik a több mint 1000 km hosszú zadari riviéra festőien tagolt partszakaszai, tiszta vízű strandjai és mintegy 300 kisebb-nagyobb szigete.

Zadar ezen kívül a helyi meggyfa ültetvények zamatos terméséből készülő Maraskino likőr, valamint a világhírű horvát kosárlabdázók szűkebb hazája is.

 

PLITVICEI TAVAK

 

  PlitviceEurópa egyik legszebb természeti látványossága egy völgyben terül el, erdős hegyek veszik körül. A tórendszer legfelsőbbike 600 m magasságban terül el és a medréből kilépő víz 7,2 km távolságot megtéve, számtalan zuhatagon végigvezető izgalmas kalandozás után érkezik meg az alsóbb 150 m-es magasságban fekvő utolsó tóba. PlitviceA víz szertenyúló ágakkal, 3-50 m magas zuhatagok sorozatán dübörög tovább, és ömlik egyik tó vize a másikba.A Plitvicei-tavak Nemzeti Park tizenhat nagyobb és két kisebb lépcsőzetesen elhelyezkedő tavát 92 vízesés köti össze.

A Plitivcei-tavakat 1949-ben nyilvánították nemzeti parkká, 1979-ben pedig a vidék rákerült az UNESCO természeti világörökségi listájára. Területén több védett állatfaj él: medve, farkas,vidra, erdei fülesbagoly. A park turisztikai terhelése és közel 2000 dolgozó gondoskodott arról, hogy egy attraktív park jöhessen létre és ápolt kiszolgáló létesítmények várják a látogatókat.